Älysäätö kuormanohjaus
Miten Älysäätö kuormanohjaus toimii?
Kuormanohjausjärjestelmä mittaa kiinteistön liitäntäpisteen tehotilannetta. Jos aurinkosähköä tuotetaan jollakin vaiheella enemmän kun kiinteistössä on kulutusta, ohjausyksikkö säätää ylimääräisen osuuden lämminvesivaraajalle. Tai vaihtoehtoisesti muutaman vaiheiden välillä netottavan verkkoyhtiöiden alueella, netottavassa moodissa mittaa kiinteistön kokonaistehotilannetta ja tekee säädön sen mukaan. Huom! Toimii siis koko Suomessa ja kaikkien invertterimerkkien kanssa.
Kysy lisää 0400 647 363
Kaksisuuntainen energiamittari
Ohjausjärjestelmä tarvitsee kiinteistön mittauskeskukseen sijoitettavan kaksisuuntaisen energiamittarin, joka mittaa kaikilta vaiheilta kiinteistön hetkellisen tehotilanteen.
Digitaalitermostaatti
Ohjauskeskukseen sijoitettu, näyttää lämminvesivaraajan lämpötilan ja siihen asetellaan varaajan haluttu minimilämpötila turvaamaan lämpimän veden riittävyys päivinä, jolloin aurinkosähkön tuotanto on pientä.
PLC
Varsinainen säädinosa suorittaa laskentatyön ja ohjaa varaajan vastuksille tehoa energiamittarilta saatavan mittausdatan perusteella. Järjestelmän asennusvaiheessa valitaan dippikytkimillä varaajan vastuksen teho, sekä asennettavan kohteen sähkön laskutuksen mittausmenetelmä, vaiheiden välillä netottava tai ei netottava.
Ohjauskeskus
Kuormanohjausjärjestelmä on rakennettu teollisuustandardein 20cmx30cm metallikoteloon. Kaikki komponentit ovat vaihdettavissa, eikä näin ollen mahdollisesti yksittäisen komponentin vioittuessa tarvitse uusia koko järjestelmää.
Älysäätö kuormanohjausjärjestelmän suunnittelussa on ollut yhtenä lähtökohtana mahdollisimman vaivaton asennus käyttöpaikalla. Ohjauskeskuksen mukana tulee seinäasennussarja, jolla ohjauskotelon kiinnittäminen seinään käy helposti. Mittauskeskuksen energiamittarilta (esim. Carlo Gavazzin EM340 Modbus liitännällä) tuodaan mittaustieto kierretyllä parikaapelilla (esim. Nomak 2 x 2 x 0,5) ohjauskeskuksen liittimiin. Toimitussisältöön kuuluu lämpötila-anturi varaajan lämpötilan mittaamiseen 5m kaapelilla, jota voi tarvittaessa jatkaa. Näiden lisäksi lämminvesivaraajan vastuksen syöttökaapeli vain kytketään kiertämään ohjauskotelon liittimien kautta. Ohjauskeskus on varustettu Wagon pistoliittimillä asennustyön helpottamiseksi. Ohjauskeskus sijoitetaan yleensä joko mittauskeskuksen tai lämminvesivaraajan läheisyyteen.
Mitä hyötyä kuormanohjauksella saavutetaan?
Voidaan käyttää lämminvesivaraajaa energiavarastona, jolloin
- Aurinkosähköjärjestelmä voidaan mitoittaa kannattavasti reilumman kokoiseksi, ilman pelkoa ylijäämästä
- Päiväsaikaan ei tarvitse myydä ylijäämäenergiaa pilkkahinnalla sähköverkkoon
- Jos päivällä on tullut ylijäämäsähköä, illalla-, yöllä- ja aamulla tapahtuva vedenkäyttö ei kuluta ostosähköä.
Paljonko voin hyötyä kuormanohjauksesta?
- Lämminvesivaraajan varastointikapasiteetti riippuu varaajan tilavuudesta, 270 litran varaajaan ylimääräistä energiaa voidaan varastoida noin 12,5 kWh, kun varaajan minimilämpötila on säädetty 55°C ja maksimi 95°C
- Lämpimän käyttöveden lämmittämiseen tarvittava energia on keskimäärin esim. 5 henkisellä perheellä 12,5 kWh/vrk
-
Euromääräiseen säästöön vaikuttaa tietenkin lisäksi se paljonko ylijäämäsähköä on käytettävissä. Jos normaalisti myyntiin menevää energiaa saadaan ohjattua kuormanohjauksella omaan käyttöön esim. 2000 kWh/vuosi, niin taloudellinen säästö kuormanohjauksesta on 160€/v.
Jos sähkön siirtohinta + sähkövero on 8 senttiä/kWh (Elenian siirtohinnat yleissähkölle) ja jos sähköenergia saadaan myytyä samalla hinnalla kuin ostetaankin.